Istorijat preduzeća

PROGARD Securitas su 1992. godine osnovali g-din. Miroslav Gojković (bivši zamenik šefa Beogradske Policije) i g-đa Milena Ignjatović. Oni su prepoznali potrebu tržišta i mogućnosti razvoja profesionalne kompanije za pružanje usluga obezbeđenja.

U početku, kompanija je svojim klijentima nudila samo uslugu fizičkog obezbeđenja, koju je izvršavalo 20 oficira obezbeđenja (prvi klijent - Hotel HYATT Regency Beograd).

Nakon toga, kompanija je rasla brzim tempom i delatnost je proširena na druge usluge, kao što su: usluge rukovanja novcem (CHS), monitoring, mobilno obezbeđenje, istrage, projektovanje bezbednosnih sistema i konsalting, VIP vozač itd.

Kompanija FINAR je 2002. godine otkupila 80% akcija PROGARD Securitas-a, nakon čega nas i drugi investitori prepoznaju kao pouzdanog partnera sa velikim potencijalom za razvoj. Novembra 2003. investicioni fond CC Partnership L.P., a čiji su glavni investitori Evropska Banka za Obnovu i Razvoj (EBRD) i Međunarodna Finansijska Korporacija (IFC), otkupio je 30% vlasništva kompanije PROGARD Securitas.

U februaru 2006. investicioni fond Consolidated Developments Limited otkupljuje od FINARA vlasnički udeo i postaje vodeći investitor sa 56% akcija.

U maju 2008. kontrolni paket akcija kompanije PROGARD je kupila najveća svetska kompanija u oblasti industrije obezbeđenja GROUP 4 SECURICOR (G4S) koja zapošljava više od 530.000 ljudi u oko 110 zemalja sveta i ima obrt od oko 4 mlrd GBP godišnje. Klijenti „G4S“ su West Point vojna akademija i Pentagon, sve nemačke vojne ustanove, 32 nuklearne elektrane u Americi, ambasade u 32 zemlje, aviokompanije, obezbeđenje naftovoda u Kazahstanu, a kompanija je radila i obezbeđenje Olimpijskih igara u Atini.

«Nazad